En ny forfatterøkonomi – samfunnets danningsnivå på retur?

I Prosa nr 4/11 skriver Arne Krokan et essay om “den nye forfatterøkonomien”. Essayet omhandler hvordan ulike typer bøker utvikles eller faktisk også blir borte når de blir til digitale tjenester, og om hvordan mye av det som skrives blir til under helt andre økonomiske regimer enn det tradisjonelle.
Det er en spennende utvikling Krokan skisserer i sitt essay. Jeg vil i dette blogginnlegget belyse tematikken i Krokans blogg sett i forhold til danningsnivået i samfunnet.

Medieprofessor Jostein Gripsrud har gjort en Bourdieuinspirert undersøkelse av den kulturelle kompetanse til studenter i Bergen i 1998 og 2008. På bakgrunn av denne undersøkelsen hevder Gripsrud at bergensstudentene får stadig dårligere kulturell kompetanse. Krokan skriver i den nye forfatterøkonomien at «Bøker, slik vi kjenner dem i dag, er ektefødte barn av industrisamfunnet. (…). Denne industrien ble til i en tid da det var knapphet på annet å lese enn bibelen og andre religiøse tekster, i en tid da vi skulle bygge et kvalitetssikret utdanningssystem for å utdanne arbeidere til det nye industrisamfunnet og i en tid da vi hadde fått ideen om at alle i Norge burde utdannes til å bli ”gagns mennesker”, slik at de ble i stand til å bidra til oppbyggingen av et godt samfunn».  Hva skjer med tanken om ”gagns mennesker” som skal bidra til oppbyggingen av et godt samfunn når den nye måten å tilegne seg kunnskap blir gjennom blogger som denne?

I essayet skisserer Krokan er framtid der forfatterne må tenke nytt i forhold til hvordan de skal få inntekter av sin tekst. Forlagene må omstille seg og bokproduksjon er blitt en commoditytjeneste. I dag har forlagene og bokhandlene fortsatt en betydning i forhold til folks lesevaner, og for bare noen få år siden hadde bokklubbene stor innflytelse. Jeg var selv medlem av en bokklubb for noen år tilbake, men i dag føles ikke det relevant. Jeg spør: «Hva skjer med kvaliteten på litteraturen med overgangen til en ny forfatterøkonomi?» Nå kan vi alle sende ut mengder med tekst gjennom digitale media, slik jeg gjør akkurat nå gjennom denne bloggen. Denne bloggen er imidlertid ikke kvalitetssikret av noen. Det har ikke vært noen leser fra et forlag som har gitt meg tilbakemeldinger på denne teksten eller som har lest korrektur på det jeg har skrevet. Det har heller ikke vært noen kurator fra en bokklubb med hovedfag i litteraturvitenskap og god kjennskap til området digital økonomi, eller tilsvarende, som har lest teksten. Det er bare jeg som er ansvarlig for kvaliteten på det som er skrevet her.

Jeg hørte et innlegg av Jostein Gripsrud på konferansen kulturledelse, kulturpolitikk og publikum, fredag 28. september, der han sa noe meget klokt om NRK. Da man i gamle dager bare hadde en radio- og TVkanal i Norge var det «stor sjanse for at man kom over ett eller annet man ikke viste at man likte».  Med dagens TV og internett har man alltid muligheten for å klikke bort det man ikke liker fra før. Det vil si at man også kan la være å bli eksponert for noe nytt, som man ikke viste fra før. I sitt konferanseinnlegg «Studenter og kultur før og nå» der Gripsrud gikk gjennom sine funn i de to undersøkelsene viste han at de bergensstudentene som hadde høy kulturell kapital forsterket sin posisjon i og med at de både gjennom sine media og nettvaner fulgte flere anerkjente mediekanaler, tidsskrift etc. De med lav kulturell kapital ”forsteinet” også sin posisjon ved å følge Hotel Cæsar og spille World of warcraft . For Gripsrud var dette et argrument for å beholde NRK lisensen jmfr debatten i disse dager.

Hva skjer med litteraturens kvalitet uten forlag, bokhandlere slik vi kjenner dem i dag og bokklubber?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Filed under Sos6501, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s